Translate

неделя, април 06, 2014

Есетра и Чига на скара


Преди няколко дни имахме пътуване и решихме да се поглезим с нещо ново, неопитвано досега - есетра и чига. Не се усетих, че обработката е трудничка - това са големи и твърди риби и си изискват сечене с брадва, но това да е проблемът!

Самото приготвяне е лесно - нарязаната на филийки (или както дойде) риба се овалва в малко олио и смлян черен пипер, и е готова за скарата.

Гарнитура - задушени зеленчуци.

Прекрасни са на вкус тия риби! По-хубави от акулата - те са от един клас с нея - хрушялни, но са славководни и явно затова не миришат изобщо на амоняк (както понякога става с акулата).

Главите и опашките замразих - по-натам ще направя рибена чорба от тях.

...

...

...

...

...

И наздраве с мускат отонел!

:)

...

10 коментара:

  1. Уха ! Изглеждат страхотно ! И като им гледам муцуните мязат на хищни, а тях ги харесвам повече :) А щом стават за скара, явно не са съвсем като акулата - имам спомен, че като ядох една ми беше суха, но не съм спец по рибите и не знам дали всички акули са така. Сонче, явно скарата е твоята стихия, ще чакаме и по-нататък включване от теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))))

      Да, мазнички стоят - бяло, чисто месо, приятно мазно, не сухо.

      Изтриване
  2. Ау, как обичам такива рибоции! Блазе ви, че сте имали възможност да ги хапнете, страшно вкусни са наистина!Последно ядох чига, маринована, без думи просто...До нас има един руски гарстроном, с прословутото име Берьозка, там ги има тези рибни деликатеси, както и други специфични за руската кухня неща - сметана, пелмени, квас, сладолед и водка, водка, водка.... :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мням, мням, водка! :))) Сетих се и аз, че този вид риби са основно руски - ние си обявяваме понякога глезотиите така: например "средиземноморска вечер" - когато включва риба, маслини и вино. Сега, заради есетровите риби, я кръстихме "руско-средиземноморска, без водка"... ;) Но маринована чига не съм пробвала никога, добра идея за по-натам!

      Изтриване
  3. Направо си те представих с брадвата:) А рибката е чудна, жалко, че няма как да се вземе през екрана:)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат доста хищни преди да ги положиш в чинията - там са неустоими:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Вярно са страховити на живо - малката щерка много се впечтли изплаши като ги видя, те са почти колкото нея! Затова и отказа да ги вкуси! :)))

      Изтриване
  5. Добре де, аз пекох на грил тигана и стана отврад - жилава и безвкусна. Сега седи в хладилника и се чудя какво да я правя. Дайте идея за дообработка и овкусяване.
    Благодаря за отделеното време!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Трудно ни е да отговорим вместо Соня, затова извинявай за закъснението - но може би можеше да я доготвиш на чорбичка или с малко доматен сос на фурна.

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!