Translate

четвъртък, септември 26, 2013

Пъстърва в билков сос

 Истината е, че не обичам особено риба. Харесвам донякъде цаца и мазна сьомга, но упорито и редовно се опитвам да приготвям всякакви риби, най-вече заради децата и защото знам колко е полезна. Идеята за тази пъстърва взех от  Вкусно с Йоли . Малко я промених, но само с цел да стане по-лесно и бързо - нещо типично за жени като мен, които не винаги имат достатъчно време за готвене. Рецептата ми хареса, заради многото уханни зелени подправки, които все още растат в моята есенна градина на терасата. Можете спокойно да се доверите на Йоли, а аз само ще преразкажа моят вариант. 
 
    Почиствам рибите и ги слагам в съд за печене (ползвам огнеупорно стъкло). Подпъхвам им подправките, които имам - зелени или сушени. Босилекът ми е два вида - средиземноморски с малките листа и нашенски, градински от бабата на колежката ми Катето. Слагам също и розмарин, естрагон, салвия и мащерка. Добавям на рибките и по една лъжица масло, прясно смян бял пипер, 1-2 лъжици бяло вино за аромат и ги покривам с фолио. Може да завиете и всяка поотделно, но на мен иначе ми е по-лесно. Загрявам фурната и изпичам рибата за 20-30 минути. 
  След това ги изваждам и с отделеният от печенето бульон, сметаната и същите пресни билки правя въпросният билков сос. Съотношенията сметана и бульон са съвсем според вкуса и просто ги смесвам и загрявам на огъня, докато съставките се смесят и поемат от вкусовете.
  Семпла рецепта, но вкусна и бърза. А друго, когато се нуждаем от хубава храна без излишно губене на време, не ни е нужно.

5 коментара:

  1. Аз пък обожавам риба и тази много ми харесва:)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, ако ти е харесала. При нас някои харесаха сосчето, други рибата, но идеално щастие няма :))
    Поздрави Траянче !

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Верно забравих :) И като пека слагам малко и като ям после :)

      Изтриване
  4. Обичам рибка, скоро правих нещо подобно, ама това тук е по-така, а`ла шефско направо! :))

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!