Translate

четвъртък, февруари 21, 2013

Кулинарни филми - ареее на кино !

    В последните години все по-рядко харесвам филми, но упорито продължавам да давам на Холивуд шансове, за които на него му е през.. мхм... крачола. Чат-пат някоя независима продукция успява да ме впечатли, но най-често се ядосвам за загубеното в гледане на глупости време. Като се замисля последният хубав (смислен ) филм за мен беше "Сектор 9", а след това нито Аватари, нито Хобити ми докараха нивото на еуфория, което беше предизвикано от него.
   Единственото, което гледам без да ме е яд, е детска анимация или филми на кулинарна тема. Затова днес гасим котлоните, хвърляме престилките и отиваме на кулинарно кино.
                                                                          " Сервитьорката "

 
    Не знам защо сложих този филм първи. Сигурно за да си напомня, че ако на мен нещо не ми харесва, то не значи, че не е добро. Един вид не ми допада, но филмът може и да е хубав.
    Джена (Кери Ръсел с поизправени къдрици) е сервитьорка с кофти брак, желаеща да напусне мъжа си, бременна и леко забъркана в афера с гинеколога си. Тя има дарбата да готви вълшебни пайове в красиви цветове с оригинални имена, които измисля според ситуацията.
     Това е най-голямото качество на филма, заедно с това, че липсва баналния край. Ако обичате романтични комедии, ето идеалния вариант за убиване на времето. Моето умря в агония, бавно и мъчително, но явно проблемът си е в мен.

                                              " Без резервации "

   
      Картин Зита Джоунс (Кейт ) е шеф-готвач, който се сблъсква с новия си помощник. В началото не се спогаждат особено. Естествено, когато две тела се сблъскат, при удара се отделя топлина - тук под формата на любов(клише). Другото, с което се сблъсква Кейт, са грижите за племенницата й, която остава сираче и е под нейните грижи и от която тя научва много (пак клише). С две думи, клишета не липсват, но филмът е доста готварски, с което ме спечели, защото ме пренесе  в кухнята на кухнята, така да се каже, на един истински ресторант.    
      За ролята си Катрин дори е тренирала в ресторант пред истински хора. Представям си как са се ошашавяли горкичките мъже, когато секс символ като нея им е поднасяла телешки бифтек (примерно). 

                                               " Главен готвач " 

 

                                        

     Жан Рено ме просълзяваше в " Леон ", докато после се оказа, че го бива и в комедии. 
      Много забавен кулинарен филм и поне не се взема насериозно. Ще ви досадя, ако разказвам, но тук има двама перфектни готвачи, много смешни сцени и френска кухня. Главната идея е да отстояваш принципите си на всяка цена, за да не се загубиш като идентичност. Това прави непрекъснато и другия главен герой,  поради което го изхвърлят от всеки ресторант, където се опитва да намери работа. В една сцена той предлага на тълпа гладни шофьори в крайпътно ресторантче мус от орехи върху дъбови листа и кисел Азенкур. Идея си нямам какви са тези неща, а явно и те нямаха, защото го изритаха и от там - така де, шофьорите си искат пържолите и картофките. После по случайност се събра с Жан Рено - прочут готвач и негов кумир. Какво става накрая - гледайте и ще се забавлявате. Гарантирам.
  
                                               " Шоколад "

           Красива работа. В кратката ми класация от любовни филми е на второ, предпоследно място. Да се гледа, без колебание и то не само от жени. Жулиет Бинош (Виан) излъчва ведрина, спокойствие и ненатрапчива красота, а уж безизразното лице на Джони Деп ме кара ..ммм...няма да кажа какво. Виан идва в консервативния град сама с дъщеричката си и отваря магазин за шоколад. За кратко време променя атмосферата в градчето и всява смут. Във филма тя през цялото време майстори бонбони, чука какаови зърна, прави шоколади и бърка напитки с него. Много завладяващо и магическо, на моменти почти усещах аромати и вкусове. Абе, филмът си струва. Ако не аз, съдържимото на картинките ще ви убеди :)



              "Джули и Джулия "

   Този филм не съм го гледала, но Гуен каза, че много й е харесал (вярваме й). Има два аргумента в полза на това да отделите време за него. Единият е, че едната Джулия е прочутата сладкарка Джулия Чайлд, в ролята страхотната Мерил Стрийп. Другият е, че става въпрос за кулинарни рецепти и блог (намиг). При първа възможност се пробвам и аз.

" Рататуи "



        Тук мога да говоря много, но имам две причини да не го правя. Едната е, че вече съм го направила в ето този постДругата е, че това детско филмче (на Пиксар !!) предлага удоволствие и мъдри мисли, които много други филми за големи пропускат в желанието си да угодят на Басимайката/Възрастния Зрител. Гледайте непременно, от мен вместо резюме - повече картинки.


                                   " Поверително от кухнята "
        Много не си падам по сериали, но този е пикантен (разбирай, има секс), забавен, кулинарен, а главният герой е обичайния готин сваляч с широка усмивка, тип лошо момче. Това, което отличава пича е, че е Готвач. Това ми стига. Лошото е, че не го следя редовно и не знам по кой канал върви и до кой сезон са стигнали. Когато го улуча обаче, гледам с кеф. 

                                                     " И щипка сол "

  Много близък до сърцата ни (и географско) гръцко-турски филм. Загледах се в него почти случайно и останах много доволна. От филма разбрах, че в кюфтетата можеш да сложиш и канела, "но не и когато ще ги сервираш на гости, защото канелата ги кара да бъдат сдържани ".Горният етаж на магазинчето на дядото на главния герой- грък беше тъмно и пропито с всякакви мизризми на подправки, един вълшебен свят, пълен с аромати и рецепти, а любовта на героите беше трайна и красива. Точните съставки за един филм. А снимка в нета не намерих, затова няма.

 
                                            " Дълга целувка за лека нощ "

       Джина Дейвис е домакиня с амнезия. Веднъж в кухнята тя реже морков, в един момент ръцете й започват да се движат все по-бързо и бързо като на робот, купчината нарязани моркови върху масата расте с бясна скорост, а накрая тя захвърля ножа и го забива безпогрешно отсреща на стената, над главата на съпруга си (по памет). Оказва се, че всъщност в миналото си е била наемен убиец. Това е единствения кулинарен момент във филма, но сцената ми е толкова любима и култова, че не устоях да не я включа :) Ако пък ви се иска да си припомните един добър екшън - действайте.
     Има още няколко филма, но съм ги гледала отдавна и не ги помня добре, за да се изкажа адекватно, включвайки ги тук. Тъкмо повод вие да изкоментирате нещо.
     Освен това огладнях от толкова филми и сега тичам към кухнята :)

      Р.р. Авторът претендира единствено за субективност, за което моли да бъде извинен.
Жив човек е все пак.


5 коментара:

  1. Страхотен пост, браво, Кайти! :)
    От филмите, които описваш, не съм гледала единствено сериала с лошото момче. В моята класация за кулинарен филм май ще излезе начело Шоколад, но той е колкото кулинарен, толкова и любовно-романтичен, въобще много любим филм. А онзи първият, за сервитьорката, имам подобни усещания на твоите, но незнайно защо го изгледах докрая, макар и с мъка.
    Като цяло, обичам филми за кухнята, разтоварват ме и винаги си открадвам по някоя идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа сериалът е супер забавен и май си тече още някъде из каналите - ако го уцелиш ще се кефиш :))
      А онзи със сервитьорката и аз го гледах до края, ама нали ти казвам- бавно и мъчително :))
      Абсолютно разтоварване е с кулинарните, както и с анимационните филми. Мога да ти разкажа за всички превъплъщения на Барби, тя само във вампирски вариант не се е снимала ххихихих. И странно, дори не се дразня :))

      Изтриване

      Изтриване
  2. Аааа, има още един :) The ramen girl, не знам как са решили да го преведат. Едно момиче се учи да готви супа, която буквално разчувства хората. Учи се на високи токчета и на японски :)
    И още един, не знам колко се брои, щото не казват рецептите, гадовете :)
    Pizza My Heart - едни луди италианци са съседи и всеки твърди, че има оригиналната рецепта за най-добрата пица. Накрая излиза, че едните имат невероятен сос, а другите - страхотно сирене. И много любов :)

    (Джули и Джулия... страхотен филм :)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ааа, онзи за италианците сега си го спомних. Бяха едно младо момче и момиче, ако не се лъжа и накрая даже се събраха :))
    А този с момичето не съм го гледала, тъкмо ще потърся.
    Мерси за включването Светлина :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко прилича на Яж, моли се и обичай, но без моленето ;) Хубав е :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!