Translate

неделя, март 25, 2012

Пролетта дойде, хващайте зеленото!

Публикувано от


От мене искайте салати! Ама не просто парчета домати и краставици, плуващи в олио с оцет, брр, този вариант не го обичам, а богати комбинации от всякакви зеленчуци, листа, треви, подправки, сирена, меса и дресинги. Безпардонно копирам всичко, което ми хареса по заведения, у познати, от кулинарни предавания, блогове, всичко което ми е хванало окото и не е в разрез с вкусовете ми. Затова нямам претенциите, че предлагам нещо ново и екзотично, по-скоро подсказвам, че салатата може да бъде и такава - спаначена. При това със страхотен вкус.

Какво е необходимо:
  • Свежи листа от спанак, пресен лук, червена чушка, домат, маслини, магданоз
  • Натрошено сирене, овкусено със зехтин, оцет балсамико и  една скилидка чесън

Спанакът не го режа, а просто почиствам листата, махам прекалено дългите дръжки и го накъсвам с ръце. Нарязвам един голям домат на кубчета, една червена чушка на шайби и една връзка пресен лук. Магданозът не го ситня много. Отделно натрошавам сиренце и го заливам с малко зехтин. Добавям една смачкана скилидка чесън, както и подправки на вкус, без сол. Аз обичам босилек, днес сложих наронен сух, ухае божествено! Понеже половинката си пада по балсамикото, сложих и от него, но по принцип го избягвам, защото разваля хубавия зелен вид на салатата. Но пък като вкус пасва идеално, особено на днешната спаначена фантазия.
Бон апети!



10 коментара:

  1. Слава Богу, щракам по клавиатуpата, а не се налага да говоря, че от твоите вкусотии така започнах да преглъщам ....... не е за разправяне :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти не стой много пред компютъра, ами върви напазарувай "зеленилки" и спретни една бърза салата.Като допълнение към пържолите, разбира се! :))

      Изтриване
  2. Ех Гуен,дори един несалатен човек като мен се изкуши...Гледай сега и аз как се разлигавих хехехехех,а даже не съм гладна :))
    Чудесно изглежда и сигурно е такава и на вкус :)

    ОтговорИзтриване
  3. O, тъкмо по мой вкус. И аз съм салатено човече. Падам си по всякакви зелении. Току-що ометох една чинийка салата - домат, чушка, стрък зелен лук, стрък зелен чесън и двайсетина листа от глухарчета. Малко нагарча глухарчето, но подправена със зехтин, лимон и сол е вкусна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре звучи! Този леко горчив вкус на глухарчето на мен много ми допада, хайде идвай вече да ни гостуваш със снимка и история! :))

      Изтриване
  4. Уах! Пак висш-пилотаж-фантазия, Гуени! :))) Честито Благовещение! Вчера, точно на деня, видях първия Щъркел! Летящ! Да сме живи, здрави и щастливи всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, неее, протестирам! Първо, никакъв висш пилотаж не прилагам, това е една най-обикновена салата, аз магиите в кулинарията тепърва ги изучавам. :)) И второ, само аз ли все още не съм видяла нито щъркел, нито лястовица, нито нищо пролетно, ама ха! :))Обаче скоро ще ходя при баба на село и ще си наваксам за всичко накуп!
      Поздрави и на теб, Меджик!

      Изтриване
  5. Салатата е превъзходна!
    Моя приятелка е женена за италианец. Той е цар на салатите, винаги са толкова приятно овкусени, че ти идва да оближеш чинията. Скоро разбрах тайната на този вкус. Вместо да слага стрит чесън, той налива в буркан зехтин или олио и няколко глави обелен чесън на скилиди и те си киснат вътре.Зехтинът придобива неповторим аромат. Когато свърши олиото, изхвърля чесъна и прави отново.Сол смесва със сух зелен копър/не семена/ и сух босилек. Подправена салатата с такова олио и такава сол няма равна себе си.
    Поздрави, Гуени, човек се учи винаги.:)) Аз не съм яла салата от спанак, но ти ме запали да опитам.:))
    С усмивка: Монализа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Монализа, направо ще си открадна превъзходната идея за овкусяване на зехтина от твоя коментар! Много идейно и лесно за изпълнение, ама все пак трябва да ти хрумне, нали, хаха! Благодаря за споделеното, поздрави!

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент